Kostel Všech svatých

Kostel Všech svatých stojí víceméně v místech, kde stál i původní dřevěný kostel vystavěný v roce 1517. Ten však již v první polovině 18. století přestával postačovat potřebám tehdejších věřících z Rožnova a přifařených obcí. V 1732 proběhl první pokus vybudovat zděný kostel, nicméně ten byl zrušen olomouckou konzistoří pro příliš vysokou věž a střechu a autor byl označen za nezkušeného.

kostel3Na popud faráře Ondřeje Josefa Gbura navrhli novojičínští stavební mistři Jan Ignác Čapek a Jíří Görig v roce 1743 jinou podobu, na kterou se podařilo získat do roku 1747 dostatečné finance. Starý kostel, který stál přibližně v místech dnešní věže kostela, musel v roce 1745 ustoupit novému, neboť byl ve špatném stavu a věž hrozila zřícením. Některé jeho trámy jsou však dokladovány ještě v 19. století v domech č.p. 72 Na Drahách a č.p. 488 Na Hradišťku. Rovněž se prý v některých rožnovských domácnostech přechovávaly předměty ze starého kostela.

Do stavby však zasáhly neklidné události války o Rakouské dědictví, které mimo jiné vedly k tomu, že projekt kostela byl poněkud upraven a zjednodušen do současné podoby. V roce 1750 byla dokončena hrubá stavba. V témže roce byl s povolením olomoucké konzistoře požehnán tehdejší farářem Františkem Antonínem Hohnem, který byl hlavním hybatelem stavby nového chrámu.

Po téměř desetiletí trvajících dokončovacích pracích se podařilo následníkovi předčasně zesnulého faráře Hohna Janu Heegerovi koupit ve Vídni oltářní obraz všech svatých patrně od holandského mistra Anthoniho Schoonjanse, žáka Petera Paula Rubense. Chrám byl pak vybavován dalšími prvky a obrazy křížové cesty financované především z darů věřících. Za novým svatostánkem vznikla na tehdejším hřbitově i márnice, která zde stojí dodnes. Hřbitov byl z kapacitní důvodů zrušen v roce 1886 a začalo se pohřbívat na nově zbudovaném městském hřbitově Na Prochodné (dnešní starý hřbitov na ulici 5. května). Prostor původního hřbitova se stal zahradou. Ta se stala v roce 1923 místem tragické letecké nehody, během níž rožnovský rodák desátník pilot Karel Tkadlec zahynul při předvádění letecké akrobacie na francouzském stíhacím dvojplošníku SPAD VII.

kostel1Zvony rožnovského kostela měly složitý osud. Původní byly patrně přeneseny ze starého kostela, nicméně koncem roku 1840 byl pořízen nový velký zvon nákladem 150 zlatých. K jeho odlití bylo užito staršího zvonu svatých Ferdinanda, Františka a Dominika. V roce 1849 je pak zaznamenána oprava kostelních hodin a v roce 1863 stavba nových varhan, které postavil novojičínský mistr Jan Neusser. V roce 1889 proběhlo svěcení čtyř nových zvonů, které nahradily staré a nevyhovující. Nové zvony odlil nákladem 3 000 zlatých brněnský zvonař Emil Weber. Nesly jména svatých Cyrila a Metoděje, Marie, Františka z Assisi blahoslavený Jan Sarkander a Klement Maria Hofbauer.

Smutnou kapitolou byl válečný rok 1916, kdy došlo postupně k zrekvírování měděného plechu ze střechy náhradou za pozinkovaný a později i k rozebrání varhan a odvezení zvonů svatého Cyrila a Metoděje, Marie a Františka z Assisi. Historicky cenný umíráček se podařilo zachránit záměnou za hřbitovní zvonek. Zvony byly nahrazeny až z veřejné sbírky v roce 1922, kdy vznikly pod rukama zvonaře Herolda z Chomutova dva nové broznové zvony sv. Josef a Maria. Varhany pak byly doplněny znovu až roku 1937 bratry Riegrovými z Krnova. Zvony byly následně obnoveny v roce 1960 pod stejnými jmény a navíc k nim přibyly ještě další dva: svatí Josef a Jan.

kostel1Kostel všech svatých je jednou z nejvýznamnějších staveb ve městě a významným orientačním bodem, který se objevuje na velkém množství dobových maleb, skic a fotografií. Kostel byl v čase několikrát rekonstruován. Záznamy například uvádějí opravy z roku 1805, výměnu střechy v roce 1876 a opravy po konci 2. světové války, kdy byla střecha kostela poškozena dělostřeleckým ostřelováním Rudé armády během osvobozovacích bojů o Rožnov 4. a 5. května 1945.

V 50. letech 20. století došlo ke generální rekonstrukci kostela i s farou a v roce 1983 pak k rekonstrukci pláště budovy a opětovnému pokrytí střechy měděnými plechy. V roce 1989 bylo za faru přistaveno pastorační centrum a v roce 2007 proběhla rekonstrukce horní části věže. K 250. výročí kostela byla v roce 2014 dokončena i kostelní zahrada Všech svatých s postupně doplňovanou křížovou cestou, čímž byla obnova rožnovského kostela Všech svatých a jeho okolí dokončena.

Autor: Tomáš Hofman

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek