Dívčí hůra

Dívčí hůra s nadmořskou výškou 603 m.n.m. je vrcholek zhruba uprostřed zalesněného hřbetu, známého jako Kozinec. Nachází se ve stínu větších sourozenců, Velkého a Malého Javorníku a Kyčery, na západ od bývalého dolu Frenštát. Hřbet Kozince se táhne v severo-jižním směru a po velkém kácení, způsobeném kůrovcovou kalamitou, jsou z něj pěkné výhledy na všechny strany.

Samotný vrcholek s názvem Dívčí hůra se nachází v severní části hřbetu. Zbylo na něm několik vzrostlých jedlí, jinak je porostlý trávou a ostružinami, jen východní strana je zarostlá mladým smíšeným lesem. Jsou z něj velmi neobvyklé pohledy na západ, jako na dlani je rozhledna na Velkém Javorníku a na obzoru je možné spatřit Červený kámen nad Kopřivnicí, blíže pak roztroušenou zástavbu Trojanovické části Pod Javorníkem. Mezi stromy východním směrem je pak možné zahlédnout Lysou horu, masiv Ondřejníku, Smrk, Stolové hory i Radhošť.

Na konci léta se můžete do sytosti napást ostružinami, které zde rostou ve velkém množství a na své si přijdou i houbaři. Po vrcholu hřbetu vede lesní cesta a několik pěšin, místo je poměrně oblíbené místními obyvateli a pejskaři k procházkám. Nahoru se můžete vydat hned z několika směrů, nejpohodlnější je to asi od bývalého dolu Frenštát, ale jít se dá i od západu, či jihu.

Zdroje

  • Fotografie: Roman Kozinski

Předchozí příspěvek Následující příspěvek