Kaní (Horní Paseky)

Kání je 678 m.n.m. vysoký kopec na severním okraji Rožnova v místní části Horní Pasek. Přes poměrně ostrý zalesněný vrcholek vede (při pohledu do mapy poněkud nelogicky) modrá turistická značka z Pinduly na Radhošť přes Velkou Polanu, která je součástí dálkové trasy E3. Ze severní strany jej obchází tzv. Sašina cesta, z jihu jej obtéká Kání potok, který teče podél ulice Jarní na Horních Pasekách. Na té najdeme i malou kapličku. Z vrcholu kopce je dnes poměrně pěkný výhled na sedlo Pindula.

stalinka Ze západní strany je nápadné 220kV vedení a ještě dále na západ najdeme na úpatí tohoto kopce rozestavěnou stavbu z 90. let minulého století. Měly to být lázně, ale stavba je v takovém stavu, že už patrně nikdy nebudou. Stojí na místě původního hotelu Rudý říjen, lidově přezdívaného Stalinka, neboť se původně jednalo o rekreační objekt velkodolu Stalin (původně ostravský důl Heřmanice). Kousek za ním je na louce vrt s pramenem NP 536 poskytujícím minerální vody, který byl v roce 1996 prohlášen zákonem jako léčivý zdroj. Nedaleko Kání je sedlo Pindula, které tvoří nejen součást evropského rozvodí, ale také rozhraní mezí Zlínským a Moravskoslezským krajem. Najdete na ni dřevěnou zvoničku, autobusovou zastávku a (ne moc dobrou) stylovou kolibu.

Nelogické trasování modré turistické značky je pozůstatek umístění utajovaného vojenského objektu na severním úbočí tohoto kopce, ve kterém měla vojenská tanková jednotka Rudé armády dislokovaná v kasárnách ve Frenštátě pod Radhoštěm sklad tankové munice. Muniční sklad byl již zrušen a na jeho místě jsou dnes již jen volně přístupné pozůstatky.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek