Kání (Hutisko-Solanec)

Kání je výrazný kopec, který se tyčí do výšky 666m nad mořem nad obcí Hutisko-Solanec. Po přerušení Solaneckým potokem jím pokračuje jižní hřeben údolí Rožnovské brázdy, který se táhne od kopce Brdo nad Valašským Meziříčím až k Beskydu na Česko-Slovenském pomezí poblíž Bumbálky.

Ostře na něm stoupá modrá turistická značka, která z Hutiska-Solance směřuje právě na hřeben, po kterém přes Kývňačky a Hluboký vede až k rozcestí Na Západí. Zde se k ní připojuje zelená turistická značka od Zavadilky. Přes Jezerné pod Kotlovu pak vede dále na Benešky, Polanu, Vysokou a přes Třeštík až na zmíněný Beskyd. Je to jedna z nejkrásnějších tras v této části Beskyd, ze které je řada krásných výhledů jak do údolí Rožnovské tak do údolí Vsetínské Bečvy. Tato trasa je velmi oblíbená nejen mezi pěšími, ale i cyklo turisty.

Kousek pod vrcholem kopce Kání stojí i retranslační a základová stanice s dobře viditelným vysílačem. Pod vrcholem je několik chalup, ke kterým se dostat ale není vůbec jednoduché.

Ze severní strany kopce lze nalézt studánku Pod Káním a kousek vedle ní i pramen Hutisko. Ze západního směru si lze prohlédnout Solaneckou lípu nedaleko původní stavby Solaneckého fojtství.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek