Rysová

Rysová je 554 m.n.m. vysoký kopec jihovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm na úpatí hřebenu táhnoucího se od Hlaváček až k Dílům nad Hutiskem. Má zalesněný vrcholek porostlý především smíšeným lesem s převahou habrů a smrků. Přímo pod vrcholem se ze západní strany nachází skalka, která byla v minulosti zdrojem několika objevů druhohorních zkamenělin. Ze západní strany je v nižších partiích k nalezení po kopci pojmenovaný pramen Rysová a nedaleko od něj je druhý Rysová II.

Po kopci byla v minulosti pojmenovaná i samostatná obec Rysová, která byla na počátku 20. století připojena k obci Tylovice. Přes Ryovou rovněž vede červená turistická značka z centra Rožnova na Hážovské díly, které jsou tamní hospůdce oblíbeným cílem vycházek mnoha místních i přespolních. Nedaleko vrcholu ze západní strany jsou dva domy a na západní straně hřebene se táhne řada zahrádek, mezi kterými vede přístupová cesta. Zde lze také nalézt pomník věnovaný Janu Hanzlíkovi.

Na severozápadním svahu nachází také statek s chovem koní, u kterého se nachází pramen Pod Rysovou. Na západním úbočí v lokalitě Balkán probíhá v posledních letech rozšiřování zástavby rodinných domů. Na pastvinách severního úbočí byl zaznamenán výskyt ohroženého Chřástala polního. Rysová sehrála také svou úlohu při osvobození Rožnova Rudou armádou (viz keš 42 hodin) v roce 1945, kdy odtud pálící děla bránila postupu rudoarmějců od Hutiska přes Vigantice, Hažovice a Tylovice.

Zdroje

  • Fotografie: Petr Belica

Předchozí příspěvek Následující příspěvek