Sovinec

Sovinec je kopec nad severovýchodním koncem obce Zašová, který je ze severu a západu obtékaný Zašovským potokem a z jihu odvodňovaný Rakoveckým potokem. Vrchol má tvar protáhlého hřebene zvedajícího se od západu severoseverovýchodu který vrcholí v 641 m. Je využíván k lesnímu hospodaření a jako honitba.

Dnes jej najdeme na mapách pod názvem Ostrý vrch, nicméně např. na císařských povinných otiscích stabilního katastru z roku 1834 je tento vrchol popsán jako Sovinec Berg (hora Sovinec). Tento název nikoliv náhodou odkazuje k hradu Sovinci, na kterém sídlil významný rod pánů ze Sovince, který v 15. století vlastnil Rožnovské panství i s obcí Zašová (Zachau). Ti si postavili na úboči tohoto kopce hospodářský dvůr, podle kterého se celému vrchu začalo říkat Sovinec.

Zašová se sice později opět sešla spolu s ostatními okolními obcemi pod společným majetkem pánů ze Žerotína, nicméně název zůstal a ačkoliv je dnes na mapách uveden název Ostrý vrch, na samotném vrcholu najdete vrcholovou knihu věnovanou vrcholu Sovinci.

Zdroje

  • Císařské povinné otisky, 1834
  • Fotografie: Petr Belica

Předchozí příspěvek Následující příspěvek