Vlčí vrch

Vlčí vrch, s nadmořskou výškou 546 m.n.m., je vrchol nad obcí Zašová, přesně na sever od centra obce. Vrchol je ve stínu vrcholu Trojačka, který leží severně od něj na hlavním hřebeni Veřovických vrchů. Na východ od Vlčího vrchu leží Ostrý vrch s výškou 641 m.n.m., na západ jeden bezejmenný vrchole a dále Budička s výškou 508 m.n.m. Vlčí vrch obtékají potoky Kačinský a Zašovský, které se slévají na jeho jižním úpatí.

Kolem Vlčího vrchu se obtáčí zpevněné lesní cesty a především jeho mírnější severní úbočí je protkáno sítí svážnic. Ty vedou i na samotný vrchol. Turistické trasy se však kopci vyhýbají a na jeho vrchol krom lesních dělníků a houbařů zabloudí jen málokdo.

Ačkoliv je samotný vrchol málo navštěvovaný, neznamená to, že by tam nebylo nic zajímavého. Především je přímo z vrcholu skvělý výhled na Trojačku, rozbrázděnou vykácenými pasekami při kůrovcové kalamitě. Druhou zajímavostí je neobvyklá skladba lesa, především jižní svahy jsou porostlé světlým listnatým lesem, hojně jsou zde zastoupeny především javory, ale i duby, buky a lípy. Podrost pak tvoří hustý koberec trav, maliní i ostružiní. Jde o natolik zvláštní lesní porost, že vás zaujme na první pohled.

Zdroje

  • Fotografie: Martin Holub

Předchozí příspěvek Následující příspěvek