Horečky

Vrchol Horečky (na některých mapách označený také jako Velký Kopec, což je velký paradox...), s nadmořskou výškou 565 m.n.m. leží uprostřed stejnojmenného území na pomezí obcí Trojanovice a Frenštát pod Radhoštěm. Horečky, neboli nevelké kopce - malé hory, si vyhlédla Pohorská jednota Radhošť, první turistický spolek v českých zemích. V letech 1885-6 zde vybudovali vyhlídky Milá domovina (dnes u ní stojí památník Břetislava Bartoše) a Libušínka (zanikla). Také zřizovali a značili chodníky, o které od roku 1903 pečoval Okrašlovací spolek.

pantata V roce 1932 zde vybudoval frenštátský továrník Petr Polách chatovou osadu, kterou později doplnil o unikátní rekreační středisko – komplex tří budov: Pantáta (1934), Panímáma a Mariánka (1938), s letním koupalištěm (1934). Horečky se staly vyhledávanou lokalitou mnoha návštěvníků, která významem dosahuje věhlasu Pusteven. Mimo Frenštáčanů si je oblíbili i návštěvníci města a Beskyd. Namátkou můžeme jmenovat básníka Josefa Kaluse, Jaroslava Seiferta či Petra Bezruče. Největšího věhlasu Horečky zažily před rokem 1989, kdy ubytovny a hotely pod správou ROH byly vyhledávaným místem rekreantů.

rekovice Kromě již zmíněných turistických ubytoven zde vyrostl roku 1905 ||hostinec Vlčina, později dostavěný na okázalý hotel Vlčina, stylová koliba Vlčina, Valašská hospoda U Janíka a hotel a restaurace Rekovice (první zmínka 1791). Kromě posledních dvou objektů jsou všechny ostatní mimo provoz, chátrají a čekají na rekonstrukci. Restauraci Rekovice zakoupila roku 2013 obec Trojanovice, zrekonstruovala ji (projekt Kamil Mrva Architects) a úspěšně provozuje.

hotel-vlcina Mimo těchto významných staveb se na Horečkách dá najít spousta historických a novodobých objektů, od drobných počinů, až po ty rozsahem velké. Do druhé skupiny bezesporu patří skokanský můstek K90 v Lyžařském areálu Jiřího Rašky, vybudovaný v roce 1973. Nedaleko se nachází zmodernizovaný areál pro letní slavnosti či stezka v korunách stromů Beskydské nebe. Vzniklo zde také hřiště na discgolf, traily pro horská kola, zvonička Strážkyně Beskyd či bosý chodníček. Z historických objektů můžu vypíchnout památník Tomáše Garrigua Masaryka, kapli Panny Marie Lurdské, Mařenčinu studánku či monumentální památník Břetislava Bartoše. Z výčtu výše je patrné, že oblast Horeček je velmi bohatá a turisticky atraktivní, ačkoliv ke své minulé slávě se navrací jen velmi pomalu.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek