Dupačka

Vrchol Dupačka se na hranicích katastrů obcí Velké Karlovice a Makov na Slovensku, je tedy součástí hřebenu Javorníků a nachází se třičtvrtě kilometru na jih od Makovského průsmyku. S 928 metry nadmořské výšky patří spíše k mírně nadprůměrným kopcům tohoto hřebene. Ze všech stran je porostlý převážně smrkovým hospodářským lesem.

Přes jeho vrchol prochází česko-slovenská státní hranice, takže na jeho vrcholu najdete hraničník. Státní hranice pokračuje po hřebení, který tvoří Oselná, Kysučné a Lemešná. Na slovenské straně tohoto hřebene najdete také pramen řeky Kysuce. Za sedlem pod Lemešnou hřeben pokračuje hlavním hřebenem Javorníků s jeho nejvyšším vrcholem Velkým Javorníkem.

Na vrchol vedou tři přístupové cesty, po dvou z nich od severu k jihu vede státní hranice, třetí cesta vede od západu z rozcestí Pod Dupačkou na červené turistické trase, která Dupačku obchází ze západu. Z této cesty jsou kousek pod vrcholem pěkné výhledy na kopce v okolí horního konce Velkých Karlovic: Uzgrúň, Babská, Na Člověčí, Léskoveček v pozadní s Miloňovou.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek