Dlouhá (ve Vigantické pahorkatině)

Dlouhá, jak již název napovídá, je podlouhlý kopec se dvěma vrcholy o výškách 521 m.n.m. a 528 m.n.m. Leží na východ od Rožnova pod Radhoštěm a je Vigantické pahorkatiny, které se táhnou až k Hutisku-Solanci a rozdělují Rožnovskou brázdu na údolí Rožnovské Bečvy na severu a údolí Hážovského potoka na jihu. Hřeben nad Rožnovem začíná Karlovým kopcem s Jurkovičovou rozhlednou a končí nad Hutiskem-Solanec vrchem Poskla. Dlouhá má zalesněný vrcholek porostlý smíšeným lesem.

skalka-na-dlouhe V západní části vrcholu vystupuje ze země na severní straně skalní výchoz vysoký několik metrů. Na jižní straně kopce se u cesty nachází studánka Korýtko, která prošla rekonstrukcí. U studánky je lavička, na které je možné posedět a načerpat síly. Blíže k Hažovicím na jih je pak nepříliš rozsáhlý kamenolom. Z východní strany kopce směrem k Bečvě je pak studánka Za vodou. Nedaleko ní je Hážovický mlýn, který stojí na samém okraji katastru Hážovic, a je snazší se k němu dostat přes most z Dolní Bečvy, než ze samotných Hažovic.

K mlýnu vede okolo vrcholu z Hažovic lesní cesta, po které dnes vede zelená turistická značka obcházející kopec ze severu. Na západě se na rozcestí Horečky od ní odděluje žlutá turistická.značka, která obchází Dlouhou z jihu a pokračuje po hřebeni na jihovýchod směrem k Hutisku-Solanci. Na západním úpatí kopce stojí u cesty kříž, který nechali roku 1871 vztyčit manželé Machýčkovi.

Zdroje

  • Mapy.cz
  • Fotografie: Petr Belica, Tomáš Hofman

Předchozí příspěvek Následující příspěvek