Hradišťko

Hradišťko je kopec všeobecně známý jako Skalka. Z jihu ho obklopuje rozsáhlý areál základní školy Pod Skalkou a základní školy Sedmikráska, z východu a severu čtvrť Letná a ze západu čtvrť zvaná Hradišťko.

Kde se ale jméno Hradišťko vzalo? Dlouho jsem nemohl najít žádnou indicii, až se mi dostala do ruky kniha Z Kroniky Města Rožnova pod Radh: Obrázek města a života v něm dle starých listin, kterou napsal a v roce 1920 vydal Čeněk Kramoliš. Zde se na stranách 73 a 74 dočteme následující (cituji):

Vedle hradu Rožnova stál na protější straně města (na severní) menší hrádek na místě, kde se nyní říká na Hradišťsku.

Z malé roviny, která se na pravém břehu Bečvy rozkládá, vystupuje hned za městem malý kopeček, nyní Skalka řečený. Na něm stál - bezpochyby ještě před založením hradu Rožnova - menší hrádek nebo tvrz. Kdy zanikl, není známo; jen název místa, kde stál, zachovává na něj památku. Vrch slul Hradiště, Hradišťko (malé na rozdíl od většího Hradiska).

Ale když později po jeho zaniknutí se pod ním a vedle něho na svahu vrcholu vystavělo několik chalup. (nyní je jich tuším 12), přenesl se název Hradišťko na ně, a vrchu, že byl skalnatý, a že kamení se v něm na základ sousedních chalup lámalo, dali jméno Skalka, jak bylo tehdy v obyčeji. Dosud jsou v blízkosti Rožnova Majerkova Skalka, Bílova Skalka, Vokáčova Skalka.

Chalupy na úbočí bývalého Hradišťka stojící slují doposud "na Hradišťku".

V 16. století říkali ještě vrchu, na němž hrádek kdysi stával, Hradiště, jak svědčí o tom kup gruntu Činovského od Hradiště.

V dnešní době zde z původních chalup stojí pouze jediná (číslo popisné 292) a jedna z dřevěnic stála v jižní části pozemku, na kterém dnes stojí dům č.p. 3033, ta však byla stržena v 90. letech 20. století. Název Hradišťko tak zůstal zachován v podobě názvu ulice počínající kruhovým objezdem nad starým hřbitovem vedoucí směrem na Dolní Paseky.

Z vrcholu Skalky otvírá se zajímavý pohled na sídliště Písečný a jižní část Dolních Pasek. Určitě stojí za to, vystoupat nahoru a na chvíli se porozhlédnout. Na východním úpatí pak stojí kamenný kříž, který nechal postavit Michal Janík.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek