Lomná

Říčka Lomná pramení na severovýchodním úbočí hory Radegast (1106 m.n.m.) ve výšce přibližně 990 metrů nad mořem v Radhošťském masivu Moravskoslezských Beskyd. Stéká pak po prudkém svahu kaskádovitým korytem na sever do údolí Ráztoky, kde protéká kolem spodní stanice lanovky na Pustevny. Kousek před ní se do ní vlévá potok Velká Ráztoka a o necelý kilometr dále po proudu u hotelu Ráztoka se do ní zprava vlévá i trochu větší potok Malá Ráztoka. Pod tímto soutokem je malá usazovací nádrž se splavem.

Říčka dále protéká obcí Trojanovice, kolem centra a obecního úřadu. Nedaleko něj opouští katastr obce Trojanovice a pokračuje do katastru obce Frenštát pod Radhoštěm, kde míjí průmyslový areál bývalého JZD Trojanovice na pravém břehu, aby se o 900 metrů dále spojila před železničním mostem nedaleko bývalých skladů civilní ochrany s potokem Bystrá. Odtud se stáčí tok severozápadním směrem, míjí frenštátské vlakové nádraží a protéká obytnými čtvrtěmi Frenštátu pod Radhoštěm i s jeho náměstím na levém břehu a obytnou čtvrtí Závodí na břehu pravém.

Po 2,5 kilometrech se v místní částí Na Nivách u autokempu v nadmořské výšce 372 m.n.m. vlévá do řeky Lubiny, která pak pokračuje dále na severoseverozápad a po připojení k řece Odře končí v Baltském moři.

Od prameniště k soutoku steče Lomná o přibližně 620 výškových metrů, z nichž většina se nachází na úvodních přibližně 900 metrech. Říčku překonává 13 mostů (z toho jeden železniční), 12 lávek a 3 brody. Plocha povodí činí 24,7 km2 a průměrný průtok činí 0,45 m3/s. Celý tok má od prameniště k soutoku délku 9,1 kilometru.

Význam názvu patrně odkazuje na fakt, že se tok zařezává do měkkých flyšových vrstev beskydského podloží, které v některých místech "láme". Nabízející se vysvětlení lámaného charakteru tvaru toku se nezdá příliš pravděpodobné.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek