Mšený potok

Rožnovskou čtvrti Bučiska protéká nenápadný potok, který v mapách najdeme pojmenovaný jako Mšený nicméně je znám také pod názvem Šachetný, či dokonce Kutný. Odvádí vodu z kopců Hradisko, Vápenka, Šípov a Pálkovna, pod jehož západním okrajem také ústí do Rožnovské Bečvy. Odvodňuje tak louky pod statkem na Hradisku, které tvoří směrem k Bečvě horní konec širokého údolí zvaného Miloňová (neplést s Miloňovou ve Velkých Karlovicích).

Na východní straně tohoto údolí byla na úbočí vrcholku Láň až do 90. let 20. století městská skládka, která si dokonce zahrála ve filmu (Kapitán Korda, 1970). Po jejím uzavření zde proběhla rekultivace, při které byla pod skládkou vybudována retenční nádrž na vodu vytékající ze skládky a čistička na její čištění před vypouštěním do Mšeného potoka. Část potoka byla kvůli tomu zatrubněna do 190 m dlouhé železobetonové štoly, která je překvapivě rozměrná. Samotná skládka byla zavezena vrstvou hlíny a dnes je poznat jen díky několika sondám, které jsou na ni rozmístěné.

Na jihovýzápadním úbočí Pálkovny se nachází také nový městský psí útulek. Starý stával až do roku 2016 na panely vyloženém prostranství kousek na sever od nového psího útulku. Psí útulek Rožnovsko je sociální firma založená obcemi v mikroregionu Rožnovsko, které přispívají na jeho provoz a zároveň sem mohou bezplatně umísťovat psy, odchycené na jejich katastru. Útulek je dimenzovaný na 30 psů a 10 koček a kromě zázemí pro zvířata má i zázemí pro veterináře a obsluhu, venkovní a karanténní kotce.

Na jihovýchodním úbočí téhož kopce od roku 1906 stávaly dřevěné sluneční lázně lidově zvané "Lehárna", které však bohužel během rekonstrukce v roce červnu 1921 vyhořely po té, co se dostaly do vlastnictví obce a nebyly už nikdy obnoveny. Tuto 50 metrů dlouhou a 8 metrů širokou dřevěnou stavbu na kamenné podezdívce navrhl architekt Vilém Stiassny a její výstavbu zaplatil vídeňský Spolek pro bezplatné zaopatření nemocných na prsa.

Částečně také na místě bývalých slunečních lázní dnes stojí průmyslový areál společnosti Retigo, s.r.o., která vyrábí gastronomickou techniku, především pak konvektomaty. Kvůli rozšiřování výroby této společnosti byla v roce 2018 přeložena cesta k psímu útulku oklikou ze severní strany průmyslových hal.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek