Myší hora

Myší hora je oficiální označení hory, která je místním známá spíše jako Bačův vrch (lidově Bačák) a se svou výškou 725 m n. m. tvoří východní stranu severního konce dolnopaseckého údolí přibližně 3,5 km severně od centra Rožnova. Od něj dál na sever se táhne hřeben pokračující vrcholy Kyčera, Malý Javorník a Velký Javorník. Jeho svahy jsou převážně porostlé smíšeným lesem s velkou převahou smrků a buků, doplněnou o borovice, jedle, duby a lípy aj. Na jihozápadním plochém úbočí je několik větších a menších pasek a polan v různém stádiu zarůstání, které se stále hospodářsky využívají k pasení ovcí a dobytka. Na největší polaně je pak i několik budov, které slouží převážně k rekreačním účelům, ačkoliv jedna z nich je obývána trvale. Na jižním úpatí Bačova vrchu vyvěrá poměrně známá Jahnova studánka, v jejímž okolí lze v létě pozorovat otakárka fenyklového. Na studánky a prameny je však tento vrchol poměrně bohatý.

Na západní straně je nad hospodou Koliba na Pasekách studánka U Hutyrů. Nedaleko se nachází i malá kaplička poblíž turistického odpočívadla a splavu na Vermířovském potoce, který místní otužilci využívají i ke koupání. Nedaleko zmíněné Jahnovy studánky na východ výše ve svahu nad Jakšíkovým gruntem je také pramen Nad Mokrým. Z východní strany pak u výše položené usedlosti je i zastřešená bezejmenná studánka. Nezvyklá studánka, či spíše napajedlo v podobě dřevěného koryta je poblíž domů na polaně poblíž vrcholu nesoucí název kopce Na Bačově vrchu a který využívá volně se pasoucí dobytek i lesní zvěř.

Přes vrchol vede zelená turistická značka, která odbočuje od hlavní cesty na úbočí Chlácholůvku a po jeho úbočí se zvedá do sedla mezi Chlácholůvkem a Myší horou, kde je zmíněná Jahnova studánka. Dále pak přes pastvinu poměrně prudkým stoupáním několika prudšími a několika táhlejšími serpentinami dosahuje plochého temene. Odkud pak pokračuje po hřebeni směrem na severovýchod. V minulosti byl i místem tradičního pálení svatojánských ohňů a také cílem hostů rožnovských lázní, kteří sem chodili po jednom z lázeňských chodníčků. I když nejzajímavější místa tohoto vrcholu s pěkným výhledem leží mimo turistickou stezku.

Zdroje

  • Rožnov lázeňský, Hambálková, Lucie, Město Rožnov pod Radhoštěm, 2005
  • Fotografie: Petr Belica

Předchozí příspěvek Následující příspěvek