Nořičí hora

Nořičí hora se nachází v severní rozsoše Radhošťského hřbetu Moravskoslezských Beskyd v katastrálním území Trojanovic. Leží 1,5 km severně od Tanečnice se kterou ji pojí hřbet s vcelku nenápadným Zmrzlým vrchem, po kterém vede na její vrchol lesní cesta. Vysoká je 1047 metrů a patří tak mezi dvaatřicet beskydských tisícovek. Při pohledu od severu z Frenštátu nebo Čeladné je vedle samotného Radhoště a Mjaší velmi výrazným vrcholem celého hřebene.

Ze západní strany je odvodňována potokem Malá Ráztoka, z východní strany potokem Bystrá a ze severní strany několika menšími bezejmenými toky, které se stékají do Murasova potoka. Všechny tyto toky se nakonec stékají do říčky Lomná. Z východu severu a západu ji obtáčí zpevněná cesta po které vede cyklotrasa.

Na vrcholu a severním úbočí se rozprostírá přírodní rezervace Nořičí o rozloze 37,9027 ha, která zde byla vyhlášena 22. 7. 1955 a přehlášena 3. 8. 1999. Smyslem existence rezervace je ochrana zachovalých jedlobukových porostů s bohatým zastoupením lesních typů rozkládajících se na prudkých suťovitých svazích a zajištění lesního společenstva s ohroženými rostlinnými a živočišnými druhy. Tato rezervace se rozkládá v nadmořských výškách od 680 metrů nad mořem výše.

Převažují zde acidofilní bučiny, místy se nacházejí suťové a roklinové lesy s převahou líp a javorů a fragmenty bučin, v malých plochách se pak vyskytují i horské klenové bučiny. Ve vrcholových partiích lze nalézt i smrky a ojedinělé jedle, v níže položených částech severního svahu je velké množství javorů. Převážná část porostů je stará kolem 160 let.

Žije zde několik druhů obojživelníků, například čolek horský, mlok skvrnitý ropucha obecná a skokan hnědý. Plazy zastupuje ještěrka živorodá. Najdete zde také druhově pestré složení ptactva od strakapoudů přes holuba doupňáka, jeřábka lesního, kosa horského až po datly, žluny a lejsky. Z větších dravých ptáků lze spatřit káně, jestřába, puštíka a krkavce. Ze savců jsou zastoupeni poměrně očekávatelně především veverky, kuny, lišky, jezevci, srnci a jeleni. Méně běžní jsou rysi, vlci a medvědi, kteří se vyskytují v celém radhošťském masivu.

24. 4. 1944 narazilo do východního svahu ve zhruba 950 metrech německé vojenské dopravní letadlo Junkers Ju 52 číslo 500173, které přepravovalo zřejmě 16 osob (4 členové posádky a 12 vojáků). Na místě zahynulo 14 lidí, dva lidé údajně havárii přežili. Příčinou havárie bylo pravděpodobně špatné počasí. Oběti byly pochovány 5. května 1944 na Frenštátském hřbitově. Je možné, že původně bylo přeživších více, neboť záznam v kronice města Frenštátu uvádí datum úmrtí těchto osob o den později (tedy 25. 4. 1944).

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek