Radegast západní vrchol

Radhošťský masiv je kromě samotné hory Radhošť (1129 m) tvořen ještě třemi dalšími tisícovými vrcholy kolem nichž prochází modrá turistická trasa mezi Pindulou a Pustevnami, která je součástí evropské dálkové trasy E3. Současně tudy prochází naučná stezka Radegast. Nejvyšší a nejvýchodnější z vrcholů se jmenuje Radegast podle pohanského boha slunce, hojnosti a úrody a má 1106 m. Poblíž jeho vrcholu stojí socha Radegasta od čechoameričana Albína Poláška, která zde byla odhalena v roce 1931. Současná socha je však její žulová kopie z roku 1998, která při 328 cm výšky váží 3,2 tuny. Původní sochu najdete zrekonstruovanou ve Frenštátské radnici, přičemž je o něco menší (320 cm) a výrazně lehší (1,4 t). Spolu s kaplí, sochami věrozvěstů a krásnými výhledy patří tato socha mezi nejznámější turistické cíle na radhošťském masivu. I přesto je dodnes opředena mnohými legendami a tajemstvími.

Asfaltová cesta od vrcholu se sochou vede asi 600 m po hřebeni na západ k prvnímu západnímu vrcholu Radegasta s výškou 1103 m. Tento vrchol je víceméně holý a je oblíbeným místem turistů k odpočinku a porozhlednutí po krajině. Jsou zde kromě posezení i horní stanice dvou vleků, které v zimě obsluhují tzv. Velkou sjezdovku na severním svahu hory.

Cesta dále je již pouze zpevněná a vede dalších přibližně 670 m k druhému západnímu vrcholu Radegasta s výškou 1099 m. Vrchol je plochý a nevýrazný a vatšina kolemjdoucích jej mine bez povšimnutí. Přesto je však jednou z Beskydských tisícovek. Jižní část je pod vrcholem odlesněná a jsou na ní horské louky (polany), na kterých lze v létě potkat pasoucí se ovce. Na plochém vrcholu je geodetický bod. Vrchol a úbočí jsou zalesněny smíšeným lesem, v okolí cesty rostou borové kleče. Nedaleko něj, v místech turistického odpočívadla začíná také národní přírodní rezervace Radhošť, kterou prochází i část zelené turistické stezky stoupající z Dolní Bečvy a po severní a východní straně Miaší klesající do Trojanovic.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek