TESLA: Televizní

Závod TESLA Rožnov byl jedním ze zakládajících závodu koncernu TESLA. Podstatnou částí jeho výroby tvořily elektronky, na což následně navázala výroba polovodičových součástek. Tato keš vás provede jádrem původního areálu, které dnes představuje ulice příznačně nazvaná Televizní.

Po pravé straně ulice Televizní se nacházejí 3 výrobní (vysoké) budovy. Nesou označení M1, M2 a M3 (směrem na západ), nicméně stavěny byly v opačném pořadí a jejich původní označení (A, B, C) bylo od západu k východu. Dodnes tak znají mnozí místní budovu M3 jako "Áčko".

mapa

Původní areál podniku TESLA byl ohraničen dnešní ulicí 1. máje, která odbočuje vlevo a za bývalou nákladní vrátnicí se přes koleje napojuje na silnici I/35 do Valašského Meziříčí (viz. mapa). Tento původní areál byl obehnaný plotem s kamennou podezdívkou. Jak se závod rozrůstal zmizela úplně jeho západní část a pozůstatky severní části jsou dnes skryty za živým plotem tvořeným tújemi kolem ulice 1. máje. Jeho původní podobu tak lze spatřit pouze z jižní strany areálu u kolejí. V 50. letech byla v každém rohu závodu postavena strážní věž s ozbrojenou vojenskou hlídkou. Na mapě najdete původní areál označený modrou čárou i s vyznačením místa, kde bývala původní vrátnice.

Na místě označení keše stojíte u fontány, která zde spolu s úpravou okolní zeleně dokreslovala význam podniku, před nímž byla postavena. Na jižní straně dříve stávalo výpočetní středisko, tato budova však musela ustoupit nové budově CDC, ve které má americká společnost ON Semiconductor vývojové středisko (ON Semiconductor Czech Design Center).

První linie budov jsou administrativní budovy C128 a C1, která bývala známá též jako Bílý dům. Sídlilo zde ředitelství koncernu a objekt sloužil také jako osobní vrátnice.

První vysoká a dlouhá budova nese označení M1 a je jednou z těch, které do dnešních dnů slouží k výrobě elektroniky. Společnost ON Semiconductor zde vyrábí čipy používané ve spínaných zdrojích, operační zesilovače, napěťové stabilizátory a podobné obvody. Mimo jiné zde byly vyrobeny i pixelové detektory pro experiment ATLAS, který je součástí LHC (Large Hadron Collider) v CERNu v Ženevě. Budova byla mnohokrát přestavována a rozšiřována. Pokud máte zájem podívat se jak taková hi-tech výroba vypadá, pořádá tato společnost jednou ročně pro veřejnost den otevřených dveří.

Budova M2, tedy v pořadí druhá je dnes využívána vícero společnostmi, které zde vyrábějí rozličné výrobky od sítotiskových past (ICT s.r.o.), až po paraglajdy (MacPara s.r.o.). Stojí za to věnovat ji chvíli pozornosti, neboť jako jediná se v celém závodě dochovala v původním vzhledu.

Budova M3 neboli "Áčko", je nejstarší budovou v celém areálu. Nechala ji postavit firma Elite Varnsdorf již zhruba v roce 1946 a původně v ní měla být umístěna výroba tehdy velmi módních nylonek. Také ona je dnes využita mnoha společnostmi, které například vyrábějí modely aut (PAMA Hobby s.r.o.), ale také solární články a elektrárny (Solartec, s.r.o.). Za zmínku stojí fakt, že v nejvyšší etáži probíhala i utajovaná vojenská výroba, tzv. H program. V podstatě se jednalo o výrobu obdobných elektronek, jaké se vyráběly pro spotřební účely, jen s mírně odlišnými parametry (těchto odlišností si všiml při testování pouze odborník) a s velkým důrazem na kvalitu výrobků. Elektronky se zde vyráběly od samého začátku v roce 1948 až do roku 2002 (tedy celých 54 let)!

Výrobní program závodu TESLA Rožnov zahrnoval poměrně širokou skupinu elektronek počínaje triodami, přes pentody, až po složitější systémy, tzv. novalové elektronky a subminiaturní elektronky, později také více elektronek v jedné baňce. Vyráběly se zde také specializované elektronky jako například snímací superikonoskopy (které sloužily v prvních kamerách Československé televize) a samozřejmě televizní obrazovky, které vznikly úpravou radarových obrazovek (které se zde vyráběly také spolu s obrazovkami pro osciloskopy). První černobílé televizní obrazovky zde byly vyrobeny v roce 1953 a jejich výroba probíhala v budovách M5, M6 a M7, které spojené tvoří pravou stranu ulice. Tyto obrazovky byly ve své době velmi kvalitní a část jejich produkce se dokonce vyvážela za hranice zemí RVHP. Zajímavostí je, že pod těmito budovami se nachází protiatomový kryt pro zaměstnance. Samostatný velitelský kryt je pak i pod nedalekou budovou tzv. starého internátu, který původně stál za severním plotem závodu a pro ubytování sloužil především ze začátku, později už hlavně jako administrativní budova.

Jako každá továrna, potřeboval i zdejší závod energetickou ústřednu, neboli kotelnu. V elektrotechnickém závodě však kromě dostatku tepla a svítiplynu je potřeba mít i speciální provozy jako je například zařízení pro výrobu demineralizované vody, zařízení na zkapalňování vzduchu, rozvody různých plynů (dusík, argon), nebo třeba specializovanou čističku odpadních vod. Většina těchto zařízení je umístěna v západní části původního závodu a dnes se jedná o samostatný areál provozovaný společností Energoaqua a.s. Zde také stojí nejviditelnější část celého závodu - dva komíny. Nižší Karel má 90 m a vyšší Jaroslav má 125 m. Jmenují se podle ředitelů za nichž byly postaveny. Karel se tak jmenuje podle prvního ředitele Karla Vancla a druhý podle dlouholetého (a opakovaného) ředitele Jaroslava Hory.

Zdroje

Předchozí příspěvek Následující příspěvek